Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Schermtijd

img_4671Volgens mij maken we er allemaal gebruik van en onze kinderen ook, schermpjes. De TV staat vast wel eens aan, op de iPad mag een spelletje gespeeld worden of er wordt een tekenfilmpje bekeken en achter de computer kunnen ook filmpjes of liedjes worden aangezet. De tijd dat we – in dit geval de kids – hierachter zitten wordt dus schermtijd genoemd (of chilltijd, net hoe je het bekijkt natuurlijk ;-)).

Afgelopen week kwam de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) met een richtlijn waarin staat hoe lang kleine kinderen naar een beeldscherm kunnen kijken zonder schade op te lopen. En hoeveel ze moeten bewegen en hoeveel ze zouden moeten slapen..

Kinderen onder de 5 jaar zouden niet meer dan een uur per dag naar een scherm moeten kijken – liever minder – en kinderen onder de 1 helemaal niet. De richtlijnen variëren per leeftijdscategorie: zuigelingen jonger dan 1 jaar, kinderen van 1 tot 2 jaar en de groep van 3- tot 4-jarigen.

Als je kind jonger is dan 1 jaar
Voor zuigelingen jonger dan 1 jaar raadt de WHO aan om ze verschillende keren per dag fysiek actief bezig te laten zijn door ze op de grond te laten spelen en minstens 30 minuten op hun buik te laten liggen. In de richtlijnen staat ook dat je baby’s niet langer dan een uur per dag ‘in bedwang mag houden’ zoals in een kinderwagen, een kinderstoel in de auto of op de rug van een verzorger. Schermtijd, waarmee het passief kijken naar entertainment op een scherm zoals televisie, computer of smartphone bedoeld wordt, wordt in het algemeen afgeraden voor deze groep.

Qua schermtijd vind ik hier dan weer niets geks aan, volgens mij kijken baby’s geen filmpjes en pakken ze hooguit je telefoon om die in hun mond te stoppen. Heb wel eens geprobeerd Vive voor de tv te zetten en zelf te gaan koken, maar dit was geen succes. Heeft mevrouw echt nog nul aandacht voor en kruipt dan liever door het huis.

Dat in ‘’bedwang’’ houden vind ik dan wel weer heel gek en klopt hier totaal niet (ook al is het maar een richtlijn). Voor mama’s die ook elke dag even naar buiten gaan of op pad gaan is dit al niet te doen, daarnaast willen ze ‘s morgens een ontbijt – in de kinderstoel – een lunch – in de kinderstoel – en avondeten – in de kinderstoel.. en dan vergeet ik nog het fruithapje.. succes met dat uurtje dan.

Laten we dan eens kijken naar de dreumes, de peuter en de kleuter.
Ook deze leeftijdscategorie mag niet langer dan 1 uur ergens vastgehouden worden. Schermtijd wordt afgeraden voor kinderen van 1 jaar oud, en voor 2-jarigen wordt het liever beperkt tot 1 uur per dag.

Leuk advies en leuke richtlijn. De achterliggende gedachte begrijp ik onwijs goed en sta ik volledig achter. Laat kindjes lekker bewegen en minder stilzitten MET schermpjes. Maar in de praktijk? Heerlijk als ze vroeg wakker worden en je het nog even een kwartiertje (of veel langer) kan rekken met een filmpje op de achtergrond. Je jezelf even rustig wil aankleden en dat ook op deze manier kan doen of wanneer je nog andere kindjes hebt rondlopen en je bijvoorbeeld voeding moet geven en geen handen vrij hebt.. SUPER HANDIG die iPad/telefoon/laptop. Dan heb ik het nog niet eens gehad over een auto- of vliegvakantie (overdag). Top!

Maar dat uurtje? Denk dat het wel redelijk gehaald wordt.. ’s morgens krijgt Mees de iPad of gaat de tv aan en maak ik ontbijt voor allemaal en kleed ik Vive aan. Wanneer ie moe is, vlak voor z’n middagslaapje, krijgt ie ook standaard even de iPad. En wanneer ie er zelf om vraagt ben ik ook echt niet de moeilijkste. En dan hebben we het nog niet gehad over wakker worden.. dat moet ook heel rustig, beker drinken, bakje eten en even zitten maar. Of ik het erg vind? Neeeee, totaal niet. Schadelijk? Kan me er weinig bij voorstellen. Mees heeft nog nooit langer dan een paar minuten naar hetzelfde filmpje kunnen kijken en blijft zelf echt niet langer dan twintig minuten zo zitten. Maar zou ie het af en toe wel willen? Tsjaa, geen idee.. kan me niet voorstellen dat het slecht voor ze mits ze ook maar lekker elke dag op pad zijn en even ondernemend bezig zijn.

En Vive? Die kijkt voorlopig nog niets.. weet ook echt niet meer vanaf welke leeftijd kindjes het leuk vinden.. Heb wel eens Nijntje opgezet, werd niet gewaardeerd.. Hoop dat we als we over twee weken op vakantie gaan, ze het leuk vindt om af en toe een filmpje met Mees te kijken in het vliegtuig haha.

En jullie kindjes? Wat vinden jullie van schermtijd? Is het hoe ouder ze worden hoe meer ze er om vragen? En zouden jullie een leven zonder scherm(tijd) kunnen voorstellen?!

p.s. ik vind zelf dat ik ook TE vaak en dus TE veel op m’n telefoon zit… veel te veel schermtijd.. moeten we ook eens iets aan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close