Dat hier maar weinig over bekend is verbaast mij elke keer weer. De eerste stoel (groep 0) lukt ons allemaal vaak nog wel. Maar de daarop volgende stoel(en) is allemaal een beetje abracadabra. Veel verschillende informatie, tegenstrijdige informatie en heel veel keuze. In ieder geval, ik vind het maar lastig.
Laat ik beginnen met groep 0 naar autostoel groep 1. De informatie die hieronder staat heb ik via de ANWB en via de Consumentenbond. Vertrouw
vooral niet blind op het winkelpersoneel want in sommige winkels loop je dan al een paar maanden te vroeg naar buiten met je nieuwe stoel.
De Babystoeltjes; voor baby’s tot RUIM! 1 jaar (13 kg/75 cm). Wat valt op aan deze stoeltjes? Het achterwaarts vervoeren en het kindje zit met zijn of haar eigen gordel vast.
Let op: het advies is om je kindje echt zo lang mogelijk – liefst tot 15 maanden – achterwaarts te vervoeren.
Door de grote overlap in gewichtsklasse tussen groep 0+ en groep 1, worden kleine kinderen vaak te vroeg in een ‘vooruitkijkend’ autostoeltje geplaatst. Het is veiliger als het kind met de rug in de rijrichting zit. In deze positie worden het hoofd en de nek van het kind bij een frontale botsing aan veel lagere krachten blootgesteld. Wacht met overstappen tot je kind zwaarder dan 13 kg is of wanneer het hoofdje boven het stoeltje uitkomt.
De peuterstoeltjes – groep 1 (vanaf ongeveer 9 maanden tot 4 jaar: Groep 1 (van 9 tot 18 kg) of i-Size tussen 60 en 105 cm.) Dit wekt dus al veel verwarring op, de stoelen worden al vanaf 9 kilo/60 cm ‘’aangeboden’’. Vind ik dan gewoon stom, maar goed.
Wat valt op aan deze stoeltjes? In deze stoel zit het kind vaak in de rijrichting van de auto en de autostoeltjes worden vastgezet met een driepuntsgordel. Beste is dus om deze – voorwaartse – stoeltjes aan te schaffen rond de 15 maanden. In ieder geval zo laat mogelijk. Of ga voor een optie die beide kanten op kan.
Van de peuterstoel hebben wij de maxi-cosi axiss en deze bevalt ons enorm. Pluspunt? Deze stoel kan draaien, hierdoor kan Mees makkelijk zelf in-en uit de auto klimmen en konden we – toen Mees kleiner was- hem er heel makkelijk intillen zonder jezelf in allerlei bochten te moeten wringen (ook mega handig als je zwanger bent ;-)).
De kinderstoeltjes – groep 2 en groep 3 vaak in een verkocht.
Groep 2 (van 15 tot 25kg) en 3 (vanaf 22kg) of i-Size tussen 100 – 135 cm. worden zo goed als altijd gecombineerd in 1 autostoeltje. Dit soort autostoeltjes zijn zitting- of autostoelverhogers waarin het kind rechtstreeks met de veiligheidsgordel wordt vastgezet. Omdat het kind hoger zit, past de gordel beter.
Oke, naast deze bijzonder nuttige info (onthoud het goed, sla het op of neem het mee naar een winkel en gebruik het wanneer het tijd is voor een nieuw stoeltje).
De top vijf (van mama’s voor mama’s) van de autostoel groep 2 (sommige stoelen zijn gecombineerd, dus groep 1/2 of groep 2/3):
1. Maxi-cosi rodi air protect
2. Maxi-cosi rodi XP
3. Cybex Autostoel Solution
4. Britax Römer Kidfix SL
5. Nuna Aace autostoeltje
Ook nog een aantal keer genoemd; Hema – autostoel doorgroei, de Joie Trillo, Kidsriver Evi en Ricaro Milano
Nog een paar tips;
– let op de breedte, wanneer je meerdere kids op de achterbank hebt kan dit ook belangrijk zijn!
– ook wel handig om te weten, niet elke stoel in groep 2 heeft een ”slaapstand”. Let hier dus ook op wanneer je dit zou willen.
– laat je kindje even proefzitten in de winkel, is het een succes kan je zelf altijd beslissen waar je het stoeltje koopt. Soms loont het om online even te zoeken naar een aanbieding.
En zijn jullie een beetje wegwijs (geworden) in de wereld van de autostoeltjes? Hebben jullie nog tips? Of een autostoel die ontbreekt in de top vijf er een zeker nog bij moet?