Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Een is ook maar zo alleen..

Typ op google maar eens in ‘’enig kind’’ de tweede hit die je krijgt is ‘’enig kind zielig’’. Vond ik dan wel weer apart. Zoeken we dit echt zo op? Vinden we het echt zielig? Of zijn we nieuwsgierig naar wat anderen hiervan vinden?

Ik heb van jongs af aan van de daken geschreeuwd dat ik wel heel graag moeder zou willen worden. Hoeveel wist ik niet, maar wel veel haha. Ik van die vriendenboekjes schreef ik het ook al bij de vraag ‘’wat wil je later worden’’ ‘’MOEDER’’. Thank god dat dat is gelukt. Maar toen kwam al snel de vraag (Mees was nog amper geboren zeg maar) ‘’en wanneer komt de tweede’’. Heb die vraag nooit als vervelend of storend ervaren. Iedereen wist wel dat we niets liever zouden willen dan nog een kindje, een broertje of zusje voor Mees. Maar wat als je dit niet zou willen? Wat als je bewust ‘’kiest’’ voor een kind?

Je hebt het vast wel eens gehoord, een is geen, een is alleen, een is zielig, straks staat ie er helemaal alleen voor, een is toch ongezellig, hoe leuk als ze samen een band hebben, vriendjes voor het leven en nog wel veel meer. Van de andere kant natuurlijk ook, je kan je aandacht nooit zo goed verdelen, dan moeten ze de ouders ‘’delen’’, ruzies, de kindjes die alleen zijn zijn echte bofkonten enz.

* Naar schatting is nu één op de elf kinderen een enig kind. Dat is dubbel zo veel als dertig jaar geleden.

* Het gemiddeld aantal kinderen per vrouw is sterk afgenomen. In 1900 was dat nog 4,5, nu is het 1,8 à 1,9.

Volgens het CBS ligt het aantal kinderen bij vrouwen geboren na 1950 op gemiddeld 1,8 en 1,9. De generatie van nu zal gemiddeld 1,8 kinderen krijgen verwacht het CBS. Het aantal kinderen schommelt dus niet veel, maar daalt wel licht. Dit komt vooral door huwelijken die spaaklopen en bewuste keuzes. Maar ook doordat vrouwen op latere leeftijd kinderen krijgen, waardoor het vaak maar bij eentje blijft.

Wat vinden jullie van de vraag, wanneer komt de volgende? En zijn hier mama’s die bewust voor een kind hebben gekozen?

p.s. de keuze die je hierin maakt is nooit fout. Altijd doen waar je gelukkig van wordt toch?!

p.p.s. en moeder mogen zijn is toch sowieso al het allermooiste wat er is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close